2022 a digitális transzformáció éve

7 megfontolandó digitális trend

 

A digitális átalakulás a hatékonyság, a skálázhatóság és a megfizethetőség érdekében végbe vitt digitális rendszerekre való áttérést jelenti az üzleti folyamatokban. Ezt a legtöbb vállalkozás az elavult analóg rendszereinek digitális megoldásokkal való helyettesítésével oldaná ma meg. 

Minden ilyen transzformáció valamilyen szintű átszervezést igényel, ezt lehet a rendszerek felhőbe telepítésével, gépi tanulás bevezetésével, vagy fejlettebb távközlési megoldásokra való áttéréssel is kivitelezni. Egy sikeres digitális transzformáció erősebb hálózati infrastruktúrát, nagyobb hatékonyságot, az adatok vizualizációját, csökkentett költségeket és magasabb megtérülést eredményezhet. Íme a digitális átalakulás legfőbb trendjei 2022-ben.

  1. Hiperautomatizáció

A digitális átalakulás középpontjában a hiperautomatizálás áll, azaz az automatizálásnak az üzleti műveletek minden lehetséges aspektusába történő integrálása. Ez a legegyszerűbb módja a skálázhatóság, a hatékonyság és a költségcsökkentés elérésének.

  1. Kiberbiztonság

Az 5G és az IoT-eszközök elterjedésével a piacon napjainkban a kiberbiztonság az üzleti műveletek és a digitális átalakulás legfontosabb pontjává vált. Az MI bevezetésének és a digitális átalakulásnak ma az egyik legfontosabb felhasználási területévé vált az adatvédelem és a biztonság.

  1. MI

Ha a hiperautomatizálás a digitális átalakulás hajtóereje, akkor a mesterséges intelligencia (MI) maga lett a hiperautomatizálás alapja. A modern kiberbiztonság, az RPA és az analitikai szoftverek mind-mind MI-alapúak. Emiatt a szervezetek gyorsan az MI felé fordultak, hogy versenyelőnyre tegyenek szert.

  1. Hibrid munkahely

A világjárvány bebizonyította, hogy működőképes a virtuális munkahely is. De azt is megmutatta, hogy az otthonról történő munkavégzés nem mindenki számára ideális. A megoldás a hibrid munkahely. Még ha a pandémia lecsengeni is látszik, idén egyre több vállalat alkalmazza a hibrid megoldást, nemcsak egészségügyi okokból, hanem az erőforrások hatékonysága és költségcsökkentése miatt is.

  1. Alacsony kódú eszközök

Számos eszköz, melyet a vállalkozások a digitális átalakulás során alkalmaznak, ma már „Low-Code” vagy „No-Code” kategóriába tartozik. Ezek lényegében olyan megoldások, amelyek lehetővé teszik, hogy komplex rendszereket építsenek kevés kódolási tapasztalattal vagy anélkül.

  1. Az IT-büdzsék növekedni fognak

Talán egy kevésbé feltűnő trend az IT-büdzsék növekedése. Félreértés ne essék, a digitális átalakulás végső soron a költségek csökkentésére fog irányulni, de a szakértők előrejelzései szerint a világméretű IT-kiadások 2022 végére meghaladják a 4 billió dollárt.

  1. Az adatok demokratizálása

Az adatdemokratizálás olyan jövőt ígér, ahol az adatok bárki és bármi számára nyitva állnak az elemzésekhez. A digitális átalakulás által támogatott új generációs eszközök, például a Low-Code megoldások, melyek megnyithatják az adatokat az informatikai részlegen vagy az adattudósokon kívüli csapatok előtt is, sőt segítenek ezt az elképzelést még jobban előmozdítani.

 

Fotó: forrás Pixabay