Hatékonyságnövelés low-coding megoldásokkal

Az alkalmazásfejlesztés demokratizálás

 

A legtöbbször a hatékonyabb alkalmazásfejlesztés, az üzleti folyamatok egyszerűbb automatizálása és a gyorsabb piacra lépés miatt fordulnak a vállalatok a low-coding (LCAP vagy alacsony kódú) fejlesztési platformokhoz.

 

A belső üzleti alkalmazások fejlesztésének gyorsításához, az agilis módszertan mellett ma már egyre nagyobb teret nyert ez a metódus, melynek lényege, hogy minimális „kézi” kódolás mellett, gyorsan és alacsony költséggel lehessen elkészíteni és bevezetni üzleti rendszereket. A platformban előregyártott (leprogramozott) modulokból lehet egy grafikus felületen keresztül üzleti alkalmazások folyamatait lépésről lépésre összerakni, majd ezeket le is generálja. A fejlesztői támogatás, az alkalmazás éles bevezetése és a vállalati folyamatokba való integrálása az IT-részleg feladata marad. Így az üzleti logikának megfelelően lehet már eleve a modulokból összerakni a kívánt alkalmazási fejlesztéseket, mindezzel gyorsítva a végleges termék bevezetését. Mindemellett egy ilyen low-code platform teljesen soha nem váltja ki az IT-t, a finomhangolás, az üzemeltetés marad az ő feladatuk.

A pandémia alatt megjelent általános digitalizációs kényszer miatt a low-coding platformok piaca már évente 40%-kkal növekszik, sőt 2022-re meghaladhatja a 21 milliárd dollárt is a Forrester szerint, de a cégek 23 százaléka már ma használ valamilyen alacsony kódú megoldást üzleti alkalmazásai kapcsán és 22%-uk tervezi is ezt. Sőt a Gartner előrejelzése szerint is 2024-re már az alkalmazás fejlesztések 65 százaléka ilyen platformon fog történni. Ezek a fejlesztő eszközök felhőalapú szolgáltatások a legtöbb esetben már, de on-premise és hibrid megoldásokként is léteznek. A nagy tech cégek, mint az Oracle, a Salesforce és a Microsoft, Google is meglátták az üzleti lehetőséget az Appian és Mendix mellett a alacsony kódú megoldásokban.

 

Miért ennyire népszerű a low-code?

Ezek a platformok be tudják vonni az üzleti szereplőket is végre a fejlesztésbe, hiszen ők így már kódolás nélkül is együtt tudnak működni a szoftverfejlesztési szakértőkkel. Jelentős erőforrást lehet velük megtakarítani, az eddigi projektekre fordított embernapok számának eliminálásával. Egy-egy low-code megoldásnak alacsonyabb eleve az induló költsége, így szabadon lehet vele nagyobb beruházás nélkül is kísérletezni. Nem elhanyagolható előnye a biztonság és a minőségbiztosítás, a fejlesztések végén itt is szoftverfejlesztési szakértők állnak, akik a projektben megfelelő jogosultságokról tudnak gondoskodni, megszabva, hogy milyen adatot láthatnak és milyen feladatba kik nyúlhatnak bele.

Az alacsony kódú megoldások bevezetésén azoknak a cégeknek érdemes elgondolkozni, akik még digitális transzformáció előtt állnak, vagyis a vállalati automatizálást kellene megoldaniuk és kevés fejlesztővel rendelkeznek eleve az analóg eddigi megoldásaik végett. Illetve, ha az üzleti igények túl hosszú és túl költséges fejlesztéseket vindikálnának és az alkalmazásfejlesztésük ezt nem tudná már lekövetni.

 

Fotó: forrás Pixabay