A web 3.0 a fejére állít(hat)ja az internet üzleti modelljét

A decentralizált világháló lesz újra a jövő?

 

Manapság egyre többet hallani a web3-ról, vagyis az internet új modelljéről, ami megpróbálja kiiktatni a nagy közvetítő cégeket, mint a Google és társait. Az újra decentralizált megoldás blokkláncot használna, vagyis ugyanazokat a rendszereket, mint ma a kriptovaluták és az NFT-k. Ez az ökoszisztéma sokak szerint elkerülhetetlen forradalmat hozhat végre adatközpontú világunkba.

A mai internet története 1989-ben kezdődött, amikor Tim Berners-Lee megalkotta az első prototípusát: mindenki emlékszik még a szervereken hirtelen megjelenő megannyi és mindenki számára ingyenesen elérhető statikus digitális tartalomra, ez volt a Netscape és a Yahoo nagy korszaka. A nyílt és decentralizált közösségi irányítású protokollok ideje, aminek értékét a benne tevékenykedő hálózatépítők és felhasználók adták. 2005 után viszont megváltozott a világ, a web 2.0 már központosított lett és a nagyvállalatok, mint a Google, Amazon és a Facebook biztosították azokat az ingyenes eszközöket, amivel bárki kiadóvá válhatott. Közben a személyes adatainkat is begyűjtötték, hogy marketingkampányokhoz és testre szabott online hirdetésekhez használják azokat. Sokan nevezik ma ezt az Online Írás és Olvasás korának is, hiszen a felhasználók nemcsak fogyasztók, de szerkesztői is lehettek a tartalomnak, ami a Facebookon, Twitteren és más netes fórumokon megjelent, ez volt a tartalommegosztás aranykora, amikor a mennyiségi változás minőséget is eredményezhetett.

 

A fenti analógiát folytatva a web3 legnagyobb nóvuma az lenne, hogy elveszi a hatalmat a techno-mogul cégektől és visszaadná a felhasználók és tartalomgyártók kezébe. Ehhez pedig a már bevált decentralizált blokklánc rendszert használja. Az eddigi felhasználók „részvényesekké” és teljes jogú részvevőkké válhatnak a tokenizált rendszerben. Míg a web 2.0 az információk átvitelén alapult, addig a hármas verziója már az értékek átvitelére koncentrálhat. Ehhez pedig elengedhetetlen, hogy a múltbeli „uralkodó osztályt”, vagyis a céges közösségi hálózatokat, keresőmotorokat és piactereket letaszítsa trónjáról. A web3 mögött rejlő blokklánc pont azért lehet biztonságos, mert az adatbázisát a felhasználói közösen üzemeltetik, titkosítást használ eleve (megfelelő digitális ujjlenyomatokkal rendelkezik) és a részvételért pedig tokeneket kaphatnak tagjai. 

Nem véletlen, hogy a decentralizált és egalitáriánus internet ötlete népszerű lett, hiszen már az EU is szeretné megnyirbálni a techcégek mindenhatóságát, a kriptovaluták reneszánsza miatt pedig a blokklánccal egy jó lehetőség lehet megújítani a netet. Igaz sokan gyanúperrel élnek a decentralizált web3 szabályozásával kapcsolatban, hiszen nehezebbé teszi a gyűlöletbeszéd, a kiberbűnözés és a félretájékoztatás megelőzését, másrészt a beígért egyenlőségében sem bízik mindenki. A legnagyobb kihívása ma a web3 kezdeményezéseknek az, hogy az emberek az ígért könnyű hozzáférhetősége mellett hogyan tudják majd biztonságosan is kezelni az adataikat rajta.

Fotó: forrás Pixabay